Od zahrady k láhvi....
Veselá palírna Týniště – místo, kde vaše ovoce dostane nový život

PŘÍJEM OVOCE
Dodané ovoce ke zpracování zvážíme. Sepíšeme dodací list s údaji o pěstiteli a o přijatém ovoci včetně jeho původu a objednávku s poučením pěstitele. Domluvíme způsob výdeje destilátu a při větším množství ovoce i na výsledném naředění při samostatném vypálení.
Stejné platí i při příjmu hotových kvasů, který je zpravidla neprodleně vypálen po předchozí domluvě termínu pálení. Předpokladem je, že hotové kvasy se pálí samostatně. V tomto případě uvádíme množství kvasu v dodacím listu v litrech podle domluvy.

ZALOŽENÍ KVASU A JEHO VEDENÍ
Kvasy pro samostatné pálení plníme do sudů o objemu 100 a 200l popř. IBC kontejnerů 1000l. Skladové prostory máme pro objem skladovaného kvasu 500hl.
Při menším množství dodaného ovoce bude ovoce sloučeno s ovocem od ostatních menších pěstitelů ve sdruženém kvasu do sudů o objemu 200l popř. IBC kontejnerů 1000l.
Po dohodě přidáváme kvasinky Spiriferm, enzymy Distizym FM a živné soli Vitamon Combi od firmy Erbsloh.
Kvasné nádoby jsou opatřeny kvasnou zátkou pro zamezení přístupu vzduchu. Po ukončení kvasného procesu se refraktometrem změří v ovocné šťávě podíl sušiny což přibližně odpovídá podílu ještě nezkvasitelných cukrů (obvykle v rozmezí 2 - 7% podle druhu a hlavně zralosti ovoce).
MYTÍ A DRCENÍ OVOCE
Pro mytí a drcení ovoce používáme drtič MD 1000 firmy Biopress s.r.o., který je určen především pro jablka a hrušky. Pro malé množství provedeme ruční mytí a drcení menším drtičem firmy J. Hradecký, spol.s r.o.
U většího množství ovoce provádíme po drcení následně odpeckování na pasírovacím stroji MK 1000 firmy Maurer Gep. Ten odstraní jádra, stopky a slupky u jádrového ovoce.
Větší množství švestek nebo meruněk je možné rovněž odpeckovat na pasírovacím stroji.


ŘEDENÍ DESTILÁTŮ A LAHVOVÁNÍ
Ředění destilátů při sdruženém pálení provádíme vodou upravovanou reverzní osmózou na lihovitost 50%. Jedná se o měkkou vodu zbavenou minerálů.
U samostatného pálení (při vyšším množství ovoce nebo kvasu) provádíme ředění destilátů na vámi požadovanou lihovitost.
V případě zájmu provádíme i lahvování do lahví o objemu 1,0l popř. 0,5l. Lahve dle dohody opatříme naší etiketou. V ostatních případech si pěstitel dodá nádoby na destilát sám. Doporučujeme, abyste si přivezli demižony nebo nerezové nádoby.
PĚSTITELSKÉ PÁLENÍ A LIKVIDACE VÝPALKŮ
Disponujeme jednokotlovým destilačním zařízením o objemu 200l s elektrickým ohřevem o výkonu 30kW se třemi stupni destilace s deflegmátorem a katalyzátorem od firmy Kovoděl Janča s.r.o.
Nabízíme službu pěstitelského pálení z vašeho ovoce nebo z vašich ovocných kvasů. V jednom kalendářním roce počínaje od 1.7. do 30.6. následujícího roku si pěstitel v jedné domácnosti může nechat vypálit 30l destilátu o obsahu 100% alkoholu, což odpovídá 60l destilátu o obsahu 50% alkoholu s tím, že za toto množství zaplatí pěstitel poloviční spotřební daň. Tyto limity množství vyrobeného destilátu si musí pěstitel hlídat pokud využívá služby ve více pálenicích v jednom kalendářním roce. Při pálení v naší pálenici vám tyto limity ohlídáme. Při zvýšeném množství nad zákonné limity pěstitel doplácí spotřební daň do výše 100%. Spotřební daň odvádí celnímu úřadu provozovatel pálenice.
Pokud máte dostatečné množství ovoce, vyrobíme vám destilát pouze z vašeho ovoce se samostatnými cykly ohřevu kotle po 200l. Minimální množství kvasu pro samostatné vypálení je 100l, což odpovídá asi 5-ti přepravkám ovoce (80-120kg podle druhu ovoce). Kvasy pro samostatné pálení plníme do sudů o objemu 100 a 200l popř. IBC kontejnerů 1000l. Při menším množství dodaného ovoce bude ovoce sloučeno s ovocem od ostatních menších pěstitelů ve sdruženém kvasu do IBC kontejnerů o objemu 1000l. Dodané ovoce ke zpracování vážíme.
Pokud si vyrábíte ovocný kvas sami doma, je možné vypálit destilát z vašeho kvasu rovněž samostatně. Minimální množství dodaného kvasu je od 100l výše.
Součástí služby je likvidace výpalků, tj. ovoce zbavené alkoholu likviduje provozovatel pálenice.
Legislativa
V jednom kalendářním roce počínaje od 1.7. do 30.6. následujícího roku si pěstitel v jedné domácnosti může nechat vypálit 30l destilátu o obsahu 100% alkoholu, což odpovídá 60l destilátu o obsahu 50% alkoholu s tím, že za toto množství zaplatí pěstitel poloviční spotřební daň. Tyto limity množství vyrobeného destilátu si musí pěstitel hlídat pokud využívá služby ve více pálenicích v jednom kalendářním roce. Při pálení v naší pálenici vám tyto limity ohlídáme. Při zvýšeném množství nad zákonné limity pěstitel doplácí spotřební daň do výše 100%. Spotřební daň odvádí Celnímu úřadu provozovatel pálenice.

EXKURZE A SOUKROMÉ AKCE
Komentované prohlídky výrobního areálu provádíme individuálně po telefonické dohodě pro skupiny od 4 do 12 návštěvníků s možností ochutnávky ovocných destilátů ve sklípku z vlastní produkce.
Kontaktujte nás
+420 602 747 526

